Göz Sağlığı Ve Hastalıkları
Göz sağlığı için çok önemli bir işlem olan göz muayenesi, erken bebeklik, çocukluk ve erişkinlik dönemlerinde periyodik olarak mutlaka yaptırılmalıdır. Özellikle de bebeklerde, göz muayenesi işleminin 2 aylık, 6 aylık ve 12 aylıkken yapılması da yine bir hayli önemlidir. Hatta bebeğin gözünde herhangi bir problem olmaması durumunda bile, göz muayenesini her sene düzenli olarak yaptırmanızı öneririz.
Göz sağlığı için muayene işlemlerinde ileri muayene ve tetkik cihazları kullanılır. Göz sağlığı ve hastalıkları kapsamında, uzmanlar tarafından şu işlemler gerçekleştirilir; refraktif cerrahi, katarakt cerrahisi, glokom, kornea, uvea-retina, vitreoretinal cerrahi, şaşılık, nöro oftalmoloji, oküloplastik ve kontakt lens.
Göz muayenesi olan hastaların bilgileri, bilgisayar ortamında daimi şekilde saklanır. Bunun sağlanabilmesi için de göz muayene işleminde uzmanlar tarafından otorefraktokeratometre, airpuff ve aplanasyon tonometreleri (göz tansiyonu ölçümü için), biyomikroskop, direkt-indirekt oftalmoskop gibi bilgisayarlı ve manuel ölçme ile değerlendirme cihazları kullanılmaktadır.
Göz ameliyatları çok hassas işlemler olduğu için bu işlemlerde uzman hekimler görev alır. İşlemler esnasında ise daima en modern yöntemler ve cihazlar kullanılır. Mesela katarakt ameliyatlarında, damla anestezi ile dikişsiz fakoemülsifikasyon tekniği uygulanır. Diyabete bağlı olarak gelişen ileri derece görme kaybı durumunda, pars plana vitrektomi ile internal limitan membran soyulması işlemi gerçekleştirilir. Kişinin ileri yaşına bağlı olarak gelişen makula dejeneresansında tedavileri ve subretinal vitrektomi ameliyatları da dahil olmak üzere her türlü komplike vitreoretinal cerrahi işlemler, alanın uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, şaşılık ve retina dekolmanı ameliyatları, göz tedavisi için gerçekleştirilen muayeneler arasında en iyileri olarak tanımlanmaktadır. Miyop, astigmat ve hipermetropinin düzenlenmesi için de lastik yöntemi ve damla anestezi kullanılarak excimer laser uygulamaları gerçekleştirilir.
Göz Sağlığı Ve Hastalıkları İçin Kullanılan Cihazlar
Teknolojinin gelişmesi, göz sağlığı ve hastalıkları için kullanılan cihazların da modernleşmesini sağlamıştır. Bu kapsamda kullanılan en önemli göz tedavisi cihazlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Alcon infiniti fakoemülsifikasyon cihazları
- HRII Dijital FFA+ICG Anjiografi
- Humphrey Bilgisayarlı Perimetre (Görme Alanı)
- Korneal Topografi
- Wavefront Analyzer
- Argon Laser
- YAG Laser
- Zeiss IOLMaster
- Zeiss OCT (Oküler Koherens Tomograf)
- Bausch Lomb Orbscan IIz
- A-B Scan Göz Ultrasonoğrafi
- Alcon Constellation Vitrektomi+FAKO cihazı
- Alcon Acurus Vitrektomi+fakoemülsifikasyon cihazı
- Optikon Asistant fakoemülsifikasyon cihazı
- Topcon Compu vision bilgisayarlı göz muayene sistemleri
- Schwind Esiris Excimer Laser
- Zeiss Visu200 ve Visu210 Oftalmik mikrocerrahi ameliyat mikroskopları
Göz Kapağı Hastalıkları
Nedenine bağlı olarak ilaç ya da ameliyatla tedavi edilebilecek göz kapağı hastalıkları şunlardır;
- kapak kenarı iltihabı (blefarit)
- arpacık (hordeolum)
- şalazyon
- kapak tümörleri (iyi ve kötü huylu)
- ksantelazma (kolesterol ve yağ içeren
- sarı cilt altı lezyonlar)
- ektropion (kapak kenarının dışa dönmesi)
- entropion (kapak kenarının içe dönmesi)
- ptozis (göz kapağı düşüklüğü)
- blefarospazm (gözün çevresindeki kasın istemsiz kasılması)
- yüz felcine bağlı göz kapağının kapanamaması
- yaşlanma ile kaşta ve üst göz kapağında düşme
- ciltte bollaşma ve sarkma
Çocukluk Çağı Göz Hastalıkları
Çocuklarda meydana gelebilecek herhangi bir göz probleminin tanısı ve erken tedavisi için düzenli olarak muayene yaptırmak çok önemlidir. Doğumdan sonraki 1 – 2 ay içerisinde yapılacak olan muayene sayesinde, doğumsal katarakt, gözyaşı yollarında tıkanıklıklar ve konjenital glokom gibi tanılar mümkün olabilir. Bebeğin 1 yaşına geldiği dönemlerde ise takip yeteneğinin değerlendirilmesi ve gözlerde kayma (şaşılık) muayenesinin önemi büyüktür. 3 yaşındaki bebeklere de okuma kartları ve resimler sayesinde hayatının ilk görme ölçümü yapılır. Yine 3 yaşından sonra da okula başlamadan önce her bir çocuğun göz muayenesinin düzenli şekilde yaptırılması gerekir.