Psikiyatri Nedir?
Psikiyatri çok önemli bir bilim dalıdır. Asıl olarak beyin hastalıklarıyla ilgilenir ve gündelik dilde akıl hastalığı olarak adlandırılan rahatsızlıklarla mücadele eder. Ruhsal hastalıklar ve sinirlenme gibi durumlar, psikiyatrinin inceleme ve etki alanları içerisindedir. Zaten bu hatalıklar pek çok şekilde kendini belli etmektedir. Psikiyatri ise düşünce, hareket ve his farklılıkları şeklinde kendini belli eden tüm bu rahatsızlıklara karşı tanı ve tedavi süreçlerinin yönetilmesini sağlar.
Tüm bu tedavi ve gözlem süreçlerini yöneten kişilere ise psikiyatri uzmanları ve klinik psikologlar denir. Bu kliniklerde, kişilere uygun testlerin uygulanması sağlanır. Özellikle de çocuklara yönelik gerçekleştirilecek erken ve yerinde müdahaleler sayesinde, çok olumlu sonuçların elde edilmesi sağlanabilir. Zaten bunun için de zeka testleri, özel çocuk oyunları, kişiye özel testler, erken danışmanlığı, çocuk ve aile danışmanlığı ile oyun terapileri gibi işlemler uygulanıyor. Böylece kişilerin detaylı bir şekilde incelenmesi sağlanmış olup, ona göre de tedavi süreçleri geliştirilmektedir.
Psikiyatri Hastalıkları Nelerdir?
Kısa tanımı ile ruh sağlığı ve hastalıkları olarak tanımlanan psikiyatri, iki ana kategori dahilinde incelenmektedir. Bunları çocuk ergen psikiyatri ve erişkin psikiyatri bölümleri olarak tanımlayabiliriz. 18 yaş ve üzeri bireylerde meydana gelebilecek ruh sağlığı ve hastalıkları üzerinde yapılan çalışmalar, erişkin psikiyatri tarafından incelenmektedir. 18 yaş altı çocukların ruh sağlığı ile hastalıklarını inceleyen kategori ise çocuk ergen psikiyatri alanıdır.
Her iki kategoride de bir takım psikiyatrik sorunlar meydana gelmektedir. Bu kısımda ilk olarak erişkin psikiyatri bölümün konusu olan hastalıkları sıralayalım;
- Bağımlılık
- Depresyon
- Psikotik bozukluk
- Sosyal anksiyete bozukluğu
- İki uçlu duygu durum bozukluğu
- Şizofreni
- Travma sonrası stres bozuklukları
- Anksiyete bozukluğu
- Obsesif kompülsif bozukluk (OKB)
- Paranoya
- Uyku problemleri
Şimdi de çocuk ergen psikiyatri bölümünün konusu olan hastalıkları sıralayalım;
- Down sendromu
- Akran zorbalığı
- Otizm
- Öğrenme bozukluğu
- Kaygı problemleri
- Öğrenme zorluğu
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Çocuk ve ergenlerde bipolar bozukluk
- Çocukluk depresyonları
- Karşı gelme bozuklukları
- Okul olgunluğu
- Çocuklarda yeme problemleri
- Çocuklarda tik bozuklukları
Psikiyatri Hastalıkları Tanısı Nasıl Konur?
Psikiyatri hastalıkları tanısının konması için öncelikle kişinin davranış ve duygu bozukları detaylı şekilde incelemeye alınır. Uzman kişi, tüm bu tanı aşamalarında kişiye görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik gibi önemli testler uygular. Hastalar, tüm şikayetlerini görüşme sırasında uzman ile paylaşır. Yani bu yüzden, psikiyatrik rahatsızlıkların teşhisinin de en az tedavi yöntemleri kadar önem taşıdığını belirtmek isteriz.
Rahatsızlıklardan ötürü ortaya çıkacak semptomlar ise teşhise yönelik önemli bulgular olarak ön plana çıkar. Bu kapsamdaki rahatsızlıkların tanısı sürecinde, o rahatsızlığa neden olan etkenler de en detaylı şekilde araştırılır. Biyolojik, fizyolojik ve kalıtımsal sebepler bu konuda belirleyici unsurlardır. Teşhis koyma sürecinde ise mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir. Doğru teşhis yöntemleri ve uygun bir tedavi süreci ile çok etkili sonuçlar elde edilebilir.
Psikiyatri Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Psikiyatri hastalığı belirtileri, farklı konular dahilinde ortaya çıkabilir. Mesela kişi bu süreçte eklem ağrılarından muzdariptir. Öte yandan, bitkinlik ve umutsuzluk gibi sağlık sorunları da kişinin bünyesinde adeta yer edinir. Çevresi ile iletişimi keserek çok ciddi bir yalnızlığın içerisine girer. Artık kendi hijyenine bile hiçbir şekilde özen göstermez ve akabinde de bazı hastalıklara yakalanabilir. Ayrıca kişinin uyku düzeni de tamamen bozulur. Yine en olumsuz olaylara karşı bile kişide bir umutsuzluk durumu hakim olmaya başlar.
İşte tüm bu sorunların çözümü elbette ki mümkündür. Bunun için konunun uzmanına gitmek ve profesyonel destek almanız gerekir. Bu sayede, psikiyatrik sorunlarınıza elveda diyebilirsiniz.