Nöroloji – Bilge Hastanesi

NörolojiNöroloji Nedir?

Çok etkili bir bilim dalı olan nöroloji, beyin sapı, beyin, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişini inceler. Pek çok rahatsızlığın tanısı ve tedavisi, nöroloji ile mümkündür. Yine bu bölüm kapsamında yapılan çalışmalarda diğer bölümlerle de daimi şekilde iletişimde kalınır. Mesela hastalarda tedavi ve tanı sırasında daha farklı bir rahatsızlığa rastlanırsa, direkt olarak o rahatsızlıkla ilgili bölüme yönlendirilir. Nöroloji ile diğer bölümlerinin birlikte takip ettiği hastalıklar da mevcuttur.

Nörolojik hastalıklar, insan vücudundaki sinir yapılarıyla ilgilidir. Yani bu tarz hastalıklardan muzdarip olan kişilerin mutlaka erken tedavi yöntemlerinden faydalanması gerekmektedir. Bu sayede hastalığın iyileşmesi sürecinde çok olumlu adımların atılması da mümkün olacaktır.

Nöroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Nöroloji bilim dalının teşhis ve tedavisini uyguladığı hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kas hastalıkları
  • Beyin ve damar hastalıkları
  • Demiyelinizan hastalıklar
  • Epilepsi
  • Baş ağrısı
  • Demans (bunama)
  • Uyku bozuklukları
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Tremor

Kas Hastalıkları.
Kaslarımız, bizim için birçok vücut hareketini yerine getirmektedir. Miyopatiler adı verilen kas hastalıkları ise vücut hareketlerini sağlayan kasların büyük bir bölümünü etkilemektedir. Vücudun yapısı ve işleyişi, bu hastalıklar yüzünden bozulmaktadır. Her yaştan kesimde görülen bu hastalıkların aynı zamanda yaşam konforunu da ciddi derecede düşürdüğünü söyleyebiliriz.

Beyin ve Damar Hastalıkları.
Beyin ve damar hastalıkları, bu bölgedeki kan akışının zayıflamasına veya tamamen durmasına sebebiyet verebilir. Bölgedeki kan akışının hızlanması ve tekrardan eski formuna kavuşması ise elbette ki birtakım tedaviler ile mümkün olabilmektedir. Bunun için konunun uzmanına giderek ondan yardım almalısınız.

Demiyelinizan Hastalıklar.
Periferik sinir sistemi ile merkezi sinir sistemini etkileyen Demiyelinizan hastalıklar, miyelin kaybına bağlı olarak gelişen bir durumdur. Miyelin ise merkezi ve çevresel sinir sistemindeki sinir hücrelerinin uyarı hızını artırarak sinir sistemi fonksiyonlarının devam edebilmesi için hayati bir öneme sahiptir. 

Epilepsi.
Halk arasındaki adı “sara” ve “nöbet geçirme” olan epilepsi, beyindeki bilinç kaybı ile meydana gelen bir durumdur. Beyin, bu rahatsızlık esnasında aynı zamanda anormal bir aktivasyon hali de almaktadır. Beyin fonksiyonları, burada sinir hücrelerinden gelen aşırı uyarılma ile birlikte bozulur. Bu da her yaş grubunda görülebilen vücut kasılmaları ve diğer sorunların meydana gelmesine sebebiyet verir. Epilepsi hastalığının tetiklenmesi durumunda kişilerde farklı belirtiler görülebilir.

Baş Ağrısı.
Baş kısmımızda, ağrıya duyarlı olan yapılar bulunmaktadır. Baş kısmımızdaki ağrıya duyarlı alanlar ise göz çevresi, saçlı deri, çene eklemi, şah damarı, dişler, tükürük bezleri, boyun kasları, yüzeyel sinirler ve buralardaki diğer bölgelerdir. Baş ağrılarının şiddeti ise farklı ölçülerde kendini gösterir. Yani bazen hafif şekilde seyrederken, bazen de çok şiddetli seviyelere ulaşabilir. Özellikle de migren adı verilen baş ağrısı sendromu, kişileri bir hayli zorlamaktadır. Nöroloji ise böylesine büyük bir soruna karşı tedavi imkanı sunar.

Demans (Bunama).
Halk arasında bunama olarak da bilinen demans hastalığı, beyindeki bilişsel işlevin bozulması ile ortaya çıkar. Bu sorunun kendini belli etmesi ise genç yaşlarda unutkanlıklarla başlar. Bu hastalık genelde yaşlı kişilerde ortaya çıkmaktadır. Ancak yaşlanmaya bağlı olarak etkisini artıran unutkanlık durumu ile de bu rahatsızlığı karıştırmamak gerekir. Beyin hücrelerinin zarar görmesi ile ortaya çıkan bu hastalık, kişiye ciddi olumsuzluklar getirebilmektedir.

Uyku Bozuklukları.
Yaşantımızın 1/3’ünü uyuyarak geçiriyoruz. Önemli bir fizyolojik ihtiyaç olan uyku, beynimizin ve bedenimizin dinlenmesi için çok önemlidir. Uyku bozuklukları sorunu ve buna bağlı olarak gelişen uykusuzluk durumu ise birçok hastalığı tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu durum özellikle de kişinin çalışma hayatını ve çalışma motivasyonunu olumsuz anlamda etkiler.

tr_TRTürkçe