ESWL Böbrek Taşı – Bilge Hastanesi

eswl böbrek taşı

ESWL Böbrek Taşı Kırma İşlemi

Böbrek taşı hastalığında kullanılan bir sağlık teknolojisi olarak bilinen ESWL, böbrek taşının ses dalgaları ile kırılması işlemidir. Hastalara bu tedavi dahilinde girişimsel bir işlem yapılmaz. Vücut dışından sağlanan ses dalgaları ile birlikte böbrek taşlarının kırılarak parçalara ayrılması sağlanır. Böbrek taşlarının oldukça küçük bir boyuta gelmesiyle birlikte, vücut bunları idrar yolu ile dışarıya atar. Anesteziye gerek olmadan yapılan ESWL işlemi, ortalama olarak 45 dakika sürmektedir. Tabii bazı durumlarda ise hastaya işlem öncesinde anestezi uygulanabilir.

ESWL Öncesi Hazırlık Süreci.
ESWL işlemi, ekstra durumlar haricinde anestezi istemeyeceği için bu tedavinin ön hazırlık süreci de oldukça basittir. Şeker ve tansiyon ilacı kullanan hastalar da bu süreçte ilaçlarını kullanmaya devam edebilirler. Ancak hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanıyor olmaları durumunda, bu ilacın kullanımına işlemden birkaç gün önce ara vermeleri gerekir. ESWL tedavisinde hastaların herhangi bir şekilde acı ve sızı çekmemesi için işlem öncesinde kendilerine ağrı kesici ilaçlar verilir.

Ses Dalgalarıyla Böbrek Taşı Kırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Ses dalgalarıyla böbrek taşı kırma (ESWL) işleminde, ilk olarak USG ile taşın tam konumu belirlenir. Sonrasında da böbrek taşlarına odaklanmayla birlikte, ses dalgalarının taşa ulaşması sağlanır. Bu esnada hastanın vücudu titreşir ve “çıt çıt” sesler duyulur. Bu işlemin ortalama olarak 30 ile 45 dakika kadar sürmesiyle birlikte de süreç tamamlanmış olur. ESWL işlemi seansları ise taşın büyüklüğüne göre değişir. Eğer böbrek taşı büyük bir yapıya sahipse, tek seans yeterli olmayacaktır. Buna bağlı olarak, hastaya en fazla iki seans daha işlem uygulanabilir. Hastalar, bu işlemden sonra parçalanan böbrek taşının vücuttan daha kolay şekilde atılabilmesi için bolca su içmelidir.

ESWL İşlemi Hangi Yapıdaki Böbrek Taşlarına Uygulanır?
Böbrek taşı rahatsızlığı olanların %90’ı, ESWL tedavisi ile bu sorundan kurtulabilirler. Yani böbrek taşının ses dalgaları ile kırılması işlemi, gerçekten de çok etkilidir diyebiliriz. Bu işlem genelde böbrek taşı 2 cm’den küçük olan hastalara uygulanır.

ESWL Tedavisinin Diğer Böbrek Taşı Tedavilerine Göre Avantajları Nelerdir?

  • Böbrek taşı tedavileri arasında olan PNL, URS ve RIRS yöntemlerinde anestezi uygulanması gerekmektedir. ESWL tedavisinde ise genel olarak anestezi işlemi uygulanmaz.
  • Hataların PNL ve RIRS tedavilerinde hastanede yatışlarının gerçekleşmesi gerekmektedir. ESWL tedavisinde böyle bir zorunluluk yoktur.
  • ESWL aslında cerrahi bir işlem de değildir ve vücut dışından uygulanır.
  • Özellikle böbrek taşı küçük olan hastalara uygulandığında, gerçekten de çok etkilidir.

ESWL Tedavisinin Yapılmayacağı Durumlar

  • Hamilelik
  • Yüksek derecede kanama riski olanlar
  • Henüz tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu olanlar
  • Kontrol edilemeyecek derecede yüksek tansiyon riski olanlar
  • Karın içi damarlarda balonlaşma (Anevrizma) durumu olanlar
  • Fazla kilolu hastalar (cilt ile taş arasındaki mesafe 10 cm’den fazla olduğunda taşı kırmak daha da zorlaşacaktır)
  • İdrar yolu tıkanıklığı olan hastalar (Bu rahatsızlık nedeniyle kırılan taşlar idrar yolu ile vücuttan atılamaz)
  • Böbrek taşının çok sert olması durumunda
  • Böbrek taşı boyutunun büyük olması durumunda
  • Taşın böbreğin alt kısmına yerleşmesi durumunda

ESWL’nin Böbrek Taşı Tedavisindeki Rolü.
Cerrahi bir işlem olarak nitelendirilmeyen ESWL işlemi, hastanın yatışını da gerektirmez. Birçok böbrek taşı hastası ise oldukça iyi bir tedavi yöntemi olmasından ötürü ESWL’yi tercih ediyor. Tabii her ne kadar faydalı da olsa, bu yöntemin tamamen masum olduğu söylenemez. Bu yüzden de 3 seanstan fazla yapılması kesinlikle tavsiye edilmez. Üstelik bu tedaviye ek olarak, taşın konumu, büyüklüğü ve sertliğine göre URS ile PNL tedavi yöntemlerine de başvurulabilir. Bunların yanı sıra, özellikle de son yılların en başarılı yöntemleri arasındaki RIRS tedavisi de tercih edilebilir.

tr_TRTürkçe