Anestezi Ve Reanimasyon Nedir?
Anestezi, cerrahi operasyonlar sırasında hastanın herhangi bir acı hissetmemesi için uygulanan bir işlemdir. Anestezide, hastaların işlem sırasında acıyısı hiçbir şekilde hissetmemesi, ilaçlar sayesinde sağlanmaktadır. Bunu belirleyecek olan kişi de reanimasyon uzmanıdır. Yine hastanın anestezi sonrasında oluşturacağı etkileri en az seviyeye indirmek ve hayati işlevlerin zarar görmemesini sağlamak da yine reanimasyon uzmanının sorumluluğu dahilindedir.
Anestezi Çeşitleri Nelerdir?
Anestezinin de kendi içerisinde ayrılan çeşitlilikleri mevcuttur. Bunları genel, lokal, bölgesel ve sedasyon uygulamaları olarak dörde ayırabiliriz. Şimdi de bu anestezi çeşitlerini biraz daha yakından tanıyalım.
Genel Anestezi Nedir?
Genel anesteziden sonra kişinin yaşam fonksiyonlarında herhangi bir hasar oluşmaz. Geçici bilinç kaybı ve refleks aktivitelerinde bozulmalar ise bu anesteziden sonra meydana gelebilecek durumlardır. Zaten anestezi esnasında oluşan bilinç kaybı, hastanın içerisinde bulunduğu ameliyata dair tüm farkındalıklarının önüne geçer. Aynı zamanda ağrıyı da tamamen ortadan kaldırır ve hastanın ameliyatı daha konforlu şekilde geçirmesine katkı sağlar. Tabiki ameliyat devam ederken hastanın o anki sağlığını en iyi şekilde korumak da anestezi uzmanının sorumluluğunda olan bir durumdur.
Bölgesel Anestezi Nedir?
Bölgesel anestezi uygulamasında ise hastaların bilinci tamamen açık olur. Burada sadece ameliyat yapılacak olan yerin hissiyatı geçici süreliğine yok edilir ve o sayede de cerrahi işlemlerin yapılabilmesi sağlanır. Bu anestezi doğum işlemleri başta olmak üzere pek çok cerrahi konuda kullanılır. Hastalar, ameliyat sırasında bilinçleri açık olsalar dahi hiçbir şekilde acı hissetmezler.
Spinal Anestezi Nedir?
Spinal anestezi de yine çoğunlukla doğum operasyonlarında tercih edilmektedir. Zaten bu anestezi, kişinin bel bölgesi ve onun alt kısımlarını tamamen uyuşturur. Anneler, sezaryen doğum işlemi sonrasında, spinal anestezi sayesinde bebeklerini kucaklarına alabilecek hale gelirler. Anestezi esnasında kişinin bel bölgesine enjeksiyon yapılır. Hastanın göğüs altından itibaren bir uyuşma olur ve bu sayede de hastanın hiçbir şekilde acı hissetmemesi sağlanır. Doğum esnasında annenin bilinci açık olur ve ameliyattan hemen sonra ise bebeğini kucağına alabilecek hale gelir.
Epidural Anestezi Nedir?
Epidural aralığa kateter adı verilen ince bir enjektör yardımı ile enjeksiyon salınarak uyuşukluk olması sağlanan bir anestezi türüdür. Hastanın yaklaşık 15 dakika içerisinde uygulanan seviye altından hissizleşmesi sağlanır. Bu yöntem, normal doğum ve sezaryen doğum başta olmak üzere pek çok cerrahi işlem esnasında kullanılmaktadır.
Lokal Anestezi Nedir?
Lokal anestezi türü, bölgesel anestezi türü ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Lokal anestezide, sadece işlemin yapılacağı alanın anestezi iğneleri ile uyuşturulması sağlanır. Mesela diş çekimi, sünnet, dermatolojik işlemler ve estetik müdahaleler esnasında kullanılmaktadır.
Anestezi İşlemini Kimler Uygular?
Anestezi işlemleri sadece bu konu üzerinde yeterli tıp eğitimlerini almış olan anestezi ve reanimasyon uzmanları tarafından uygulanabilir. Yine anestezi teknikerleri ve anestezi hemşireleri de bu konudaki uzman kişiye ameliyat boyunca yardımcı olmakla görevlidir.
Anestezi Riskli midir?
Anestezi riski hastadan hastaya değişmektedir. Ek hastalıklar, yaş, kilo gibi birçok faktör anestezi uzmanı tarafından değerlendirilir. Her hastaya kendi özelinde risk durumu belirlenir. Anestezi işleminden önce hastaya bir damar yolu açılır. Sonrasında hastanın kalp, solunum ve tansiyon gibi hayati fonksiyonlarının izlenmesi sağlanır. Sonraki kısımda, sadece anestezi uzmanının belirlemiş olduğu ilaçlar kullanılarak hastaya genel anestezi uygulanır. Anestezi konusunda gerekli olan tüm önlemler alındıktan sonra, anestezi uzmanının da onayıyla birlikte ameliyat sürecine başlanır. Anestezinin devamlılığı için de hastaya solunum yoluyla veya damardan ekstra ilaçların verilmesi sağlanır. Ameliyat bittiğinde ise hastanın doğru bir şekilde uyandırılması da yine anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. En son olarak da uyandırma odasına alınan hasta, bilinç açıklığı, tansiyonu, solunumu, vücut ısısı normal düzeylere gelene kadar gözetim altında tutulur, daha sonrasında hasta odasına alınır. Yine gerekli önlemlerin de alınmasıyla birlikte hastanın rahat etmesi sağlanır.