İç Hastalıkları (Dahiliye) Nedir?
Dahiliye (iç hastalıkları), 15 yaş üstü hastaların iç organlarındaki sorunları teşhis ve tedavi eden bölümün adıdır. Bu bölümde, hastalıkların erken teşhisinin yanı sıra hastalıkların nasıl önlenebileceği konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bölüm içerisindeki işlevleri ise koruyucu hekimlik çalışmaları, olası şikayetlere karşı hastayı bilinçlendirme, mevcut hastalıkların tedavi sürecinde yaşanacak aşamalar ve gerekirse farklı birimlere yönlendirme gibi sıralayabiliriz.
Dahiliye bölümün temel prensibi, hastayı objektif bir şekilde değerlendirmek ve tedavi etmektir. Kişilerde meydana gelen diyabet, tansiyon, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, kan hastalıkları, sindirim sistemi (gastrit, ülser, fonksiyonel bağırsak bozuklukları- ishal-kabızlık gibi) problemleri, kansızlık, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı hastalıklar, osteoporoz, enfeksiyon hastalıkları, solunum sistemi rahatsızlıkları, hormon hastalıkları ve obezite gibi problemlerde, iş hastalıkları bölümüne başvurulabilir. Bunların yanı sıra, ileri yaş sağlığı (geriatri) tanısı tanısı konulamayan hastalıklar ile kronik hastalıklarda beslenme ile ilgilenen klinik nütrisyonun da bu bölümde inceleniyor olduğunu belirtebiliriz.
İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü Hangi Hastalıkları Kapsar?
Dahiliye bölümünün kapsama alanında birçok farklı hastalığın yer aldığını söyleyebiliriz. Bu hastalıklardan bazıları ise şunlardır;
Enfeksiyon Hastalıkları:
Virüs, bakteri ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonlar, vücudumuzun her bir bölümünde çıkabilmektedir ve aynı zamanda bulaşıcıdır. Bu enfeksiyonlara yakalanmanız durumunda ise cilt, hepatit türleri, ishal, influenza, eklem ve kemik iltihaplanmaları gibi hastalıklara yakalanmanız muhtemeldir.
Tiroid Bezi Hastalıkları:
Boyun kısmındaki bir organ olan tiroid bezi, vücuttaki birçok fonksiyonu da düzenlemekle görevlidir. Tiroid bezinin fazla veya eksik olması durumunda ise buna bağlı olarak pek çok hastalığın meydana geleceğini söyleyebiliriz. Tiroid bezinin düzenli olarak çalışması demek, vücudun genel sağlığının korunması demektir. Tiroid hormonundaki düzensizliklere bağlı olarak, kilo verememe, illa kaybı ve halsizlik gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. İşte bu alandaki tüm sorunlar için Dahiliye bölümüyle iletişime geçilmesi gerekiyor.
Kolesterol:
Hormonlarda ve hücre içi yapıların bileşiminde etkili olan yağ benzeri bir maddedir şeklinde tanımlayabileceğimiz vücut fonksiyonları için çok önemlidir. Kolesterolün görevleri arasında ise vücudun deri altındaki mikroplara karşı korumak, sinir dokularını güçlendirmek ve vücuttaki su dengesini sağlamak vardır.
Hipertansiyon:
Ülkemizde her üç kişiden birinde görülen hipertansiyon, kan basıncı yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Eğer bu rahatsızlığa karşı gerekli önlemler alınmaz ve tedavi yöntemleri de gerçekleştirilmezse, işte o zaman çok daha büyük sağlık sorunları meydana gelebilir. Hipertansiyon rahatsızlığının takip ve tedavi sürecini yöneten İç Hastalıkları bölümü, hastanın tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu:
Dahiliye doktoru ziyaretlerinin en büyük sebeplerinden biri olan üst solunum yolu enfeksiyonu, halk arasında soğuk algınlığı olarak da bilinmektedir. Bu rahatsızlık, en çok da kış ve sonbahar aylarında görülmektedir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonu ile grip hastalığı birbiriyle karıştırılıyor. Bu rahatsızlık neticesinde, kulak enfeksiyonları (orta kulak iltihabı), sinüs enfeksiyonları, pnömoni (zatürre) gibi hastalıklar da meydana gelebilmektedir. Yani bu hastalığın daha da ilerleyip başka büyük hastalıklara da sebebiyet vermemesi adına, en kısa sürede bir Dahiliye bölümü doktoruna başvurmanız gerekmektedir.
İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümünde Hangi Testler Yapılır?
İç hastalıkları bölümünde kullanılan test yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Tam kan sayımı ( hemogram)
- Tam idrar tahlili
- Açlık kan şekeri
- Kolesterol
- Trigliserid
- Kan yağlarının değerlendirilmesi
- Böbrek fonksiyon testleri
- Karaciğer fonksiyon testleri
- Mide ve bağırsak sistemini incelemek için gerekli testler
- Akciğer grafisi
- EKG
- Endoskopik incelemeler
- Radyolojik incelemeler
- Demir ve demir bağlama testleri
- Enfeksiyon testleri
- Romatolojik testler.