Hemodiyaliz Merkezi Nedir?
Hemodiyaliz merkezi, bir diğer adıyla diyaliz merkezi olarak da tanımlanmaktadır. Genel olarak hastane içerisinde bulunan bu merkezlerde, diyaliz hastaları için özel tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. İlgili tedavi yöntemlerinin süresi ise tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Genel tedavi süreleri ise haftada üç veya beş gün civarındadır. Alandaki her bir diyaliz seansının süresi ise ortalama olarak dört saat civarındadır. Ayrıca tüm süreç boyunca da hastaların genel sağlık durumu ilgili uzmanlar tarafından detaylı şekilde incelemeye alınır.
Hemodiyaliz merkezi, genelde hastanelerin nefroloji bölümünde yer alır. Yine bununla birlikte hastaneye ek olarak hastane dışında da diyaliz merkezlerinin de mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Bu merkezlerde, hemodiyaliz konusunda uzmanlaşmış kişiler görev almaktadır. Böbrek yetmezliği gibi durumlar, hemodiyaliz yöntemleri sayesinde tedavi altına alınır. Tamamen hastanın ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan bu tedavi yöntemleri, haftada birkaç defa uygulanmaktadır. Her bir tedavi seansında, vücut içerisindeki zararlı maddelerinin etkilerinin azaltılması sağlanır. Bu kapsamdaki tek bir tedavi süreci ise ortalama olarak 3 – 4 saat kadar sürer. Bu merkezlerde yapılan tedavi yöntemleri sayesinde, hastaların iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin de artırılması sağlanır.
Hemodiyaliz Nedir
Hemodiyaliz, böbrek yetmezliği çeken hastalar için uygulanan çok önemli bir tedavi yöntemidir. Böbreklerin normal yaşam fonksiyonlarını yerine getirememe durumunda bu tedavi süreci devreye girer. Peki bu tedavi süreci hastalar açısından neden hayati bir öneme sahiptir?
Hastanın kanı, hemodiyaliz tedavi sürecinde kontrollü bir şekilde vücuttan dışarıya alınarak diyaliz makinesine gönderilir. Bu makine, kanı süzer ve aynı anda yeniden vücut içerisine gönderir. Vücut kanı, bu tedavi aşamasında ince liflerden oluşan bir filtreden geçerek zararlı maddelerden ve fazla sıvılardan süzülür. İşlem sonrasında ise temizlenmiş olan kan, yeniden hastanın vücuduna gönderilir.
Böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hastaların tedavi süreci işte bu şekildedir. İnsan vücudu, böbrek yetmezliği durumunda potasyum, fosfor ve kreatin gibi maddelerin seviyesini yükseltir. Aslında tüm bu maddeler, sağlıklı insan vücudunda böbrekler sayesinde temizlenerek idrar yoluyla da vücuttan atılır. Böbreklerin çalışmaması, tüm bu zararlı maddelerin ancak diyaliz makinesi ile temizlenmesini mümkün kılıyor. Yani vücuttaki böbreğin görevini üstlenen diyaliz makinesi, hemodiyaliz yönteminin de uygulanmasıyla birlikte insanlara fayda sağlamaktadır.
Böbrek fonksiyonlarını kaybeden hastalar, hemodiyaliz tedavi yöntemi sayesinde hayatta kalırlar. Bu tedavinin düzenli olarak uygulanması durumunda ise hastaların yaşam kaliteleri artar ve sağlık durumları da normal bir hal alır. Bu tedavinin düzenli olarak yapılması ayrıca kişinin yaşam süresini de uzatır ve hayatını daha konforlu bir şekilde devam ettirmesine katkı sağlar.
Hemodiyaliz Kimlere Uygulanır?
Hemodiyaliz, kronik böbrek yetmezliği sorunu yaşayan kişilere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kronik böbrek yetmezliği demek, böbreklerin zarar görmeye bağlı olarak yavaş şekilde işlevini yitirmesi demektir. Bunun teşhis edilmesi için bazı test işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan tüm bu testler sonucunda da kişiye hastalık teşhisi konması durumunda, hemen en kısa sürede tedavi işlemlerine başlanır.
Böbrek Yetmezliği Durumları.
Hemodiyaliz tedavisinin böbrek yetmezliği durumlarında kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu söylemiştik. Bu rahatsızlık durumları ise genel olarak şunlardır;
Akut Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Nakli Bekleyen Hastalar
Ani bir böbrek hasarı ile karşı karşıya kalan kişiler, akut böbrek yetmezliği sorunu yaşarlar. Bazı durumlarda bu kişiler için en kısa sürede hemodiyaliz tedavi sürecine başlanması gerekir. Ayrıca böbrek nakli bekleyen hastaların da nakil gerçekleşene kadar bu tedavi ile hayatta kalması gerekmektedir.
Kronik süreçlerde böbreklerin işlevselliğini kaybetmesi durumunda da böbrek yetmezliği durumu meydana gelebilir.