Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Nedir?
Kas-iskelet, sinir veya kalp damar sistemlerindeki fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ile tedavisinde kullanılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, aynı zamanda bir uzmanlık alanıdır. Bu alanda, fiziksel yöntem ve teknikler kullanılarak hastalıkların tedavi edilmesi sağlanır. Ayrıca bu kapsamdaki fiziksel tedavi yöntemlerini uygulamak, insan vücudunda herhangi bir lezyon veya yara oluşturmaz. Buradaki amaç, hastanın muzdarip olduğu ağrıları en az seviyeye indirmek, fonksiyonel kapasiteyi artırmak, hastaya günlük yaşam aktivitelerini tekrardan kazandırmak, organların işlevlerini daha sağlıklı hale getirmek ve kişinin bağımsız bir birey olarak toplum içerisinde yer almasını sağlamaktır.
Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyonun Uygulama Alanları Nelerdir?
Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyonun uygulama alanları şu şekilde sıralanabilir;
• Önleyici tedavi yaklaşımları
• Sinir-kas hastalıkları ve yaralanmaları
• Akut ve kronik ağrı tedavisi
• Pediatrik rehabilitasyon
• Ortopedik hastalıklar ve yaralanmalar
• Doğumsal veya edinsel eklem ve kemik
bozuklukları
• Yanık sonrası rehabilitasyon
• Geriatrik(yaşlı) rehabilitasyon
• Osteoporoz (kemik erimesi)
• Spor yaralanmaları
• Kardiyopulmoner rehabilitasyon (kalp-akciğer
rehabilitasyonu)
• Romatizmal hastalıklar
Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uygulamaları Nelerdir?
Teşhis konulan hastalara, mevcut durumlarına göre fizik tedavi programı hazırlanır. İlgili tedavi işlemlerin ise mutlaka alanında uzman olan bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Tedavi programının içeriğinde ise ilaç, tedavi teknikleri uygulaması ve tedavi edici egzersizlerin yapılması yer alır.
Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyonun uygulamaları da şu şekilde sıralanabilir;
Isı, Işık ve Su Alanları:
• Yüzeysel ısı (enfraruj, sıcak paket, parafin, girdap banyosu),
• Derin ısı (ultrason, yüksek yoğunluklu lazer, TECAR)
• Hidroterapi (Havuz içi egzersiz, kontrast banyo, kaplıca tedavisi, su altı masaj, girdap banyosu)
Elektroskopi:
Bu uygulamada, vücuda belirli oranda frekans ve şiddetli bir akım verilir. Elektroskopi uygulaması sayesinde kronik ağrı giderilmesi, ödem tedavisi, kas güçlendirme işlemi ve belirli kasların fonksiyonel olarak çalıştırılması sağlanabilir.
Mekanoterapi:
Mekanik cihaz ve aparatlar ile tedavi uygulanmaktadır. Kullanım alanları ise yürüme robotları, kol robotları, traksiyon, spinal dekompresyon(bel-boyun çekme), pnömatik kompresyon, CPM cihazları vb. olarak sıralanabilir.
Manuel Terapi Yöntemleri:
Bu yöntemde herhangi bir cihaz ve makine kullanılmaz. Burada sadece elle tedavi yöntemi uygulanması sağlanır. Sadece ellerin kullanılmasıyla birlikte uygulayıcılar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklemlerdeki fonksiyon bozukluklarının neden olduğu problemlerin tedavisini sağlar.
Tedavi Edici Egzersizler:
Fiziksel tedavinin en önemli kısımlarından biri de bu uygulama yöntemidir. Hekim ve fizyoterapistler, bu kapsamda hastalara ve hastalığın durumuna göre özel egzersizler hazırlar.
Günlük Yaşam Modifikasyonları:
Burada, hastanın günlük yaşantısında bazı değişimlere gidilir. Yeni aktiviteler düzenlenir, günlük yaşantıya egzersiz ile spor eklenir, zararlı olan hareketlerden kaçınılır ve beslenme önerileri yapılır.
Protez – Ortez Kullanımı:
Protezler, vücuttaki eksik olan uzvun yerine yapılan taklit edici aparatlardır. Ortezler ise var olan bir uzvu korumak, desteklemek ve performansını arttırmak için kullanılan aparatların genelidir. Orteze örnek olarak dizlik, korse, baston, bandaj ve banttan bahsedilebilir.
Fizik Tedavinin Süresi Ne Kadardır?
Fizik tedavisi, seanslar halinde uygulanır. Ortopedik hastalıklar için planlanan tedavi seansı genelde 1 saattir ve iyileşme sürecine göre sayısı degişebilir . Nörolojik hastalıkların rehabilitasyon süreçlerinin ise daha uzun olduğu söylenebilir. Buradaki tedavi süreçlerinin seansları ortalama olarak 1 – 2 saat sürmektedir. Ancak hastanın içerisinde bulunduğu duruma göre rehabilitasyon sürecinin yıllar boyunca süreceğini de söyleyebiliriz.
Fizik Tedavi Uygulamaları Ağrılı mıdır?
Fizik tedavi uygulamaları genel itibariyle ağrılı değildir. Ancak hastanın içerisinde bulunduğu bazı durumlarda (eklem kısıtlığı gibi) ağrı hissiyatı olabilir.