Dermatoloji (Cildiye) Nedir?
Deri ve zührevi hastalıklar olarak da adlandırılan dermatoloji, deri, saç, tırnak, ağız mukozası ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan çok önemli bir bilim dalıdır.
Dermatoallerji Nedir?
Bu alanda, alerjik deri hastalıklarının tanı ve tedavileri gerçekleştirilmektedir. Dermatoallerji alanında, deri yama testi ve gıda ve solunum alerjileri için prick test uygulanmaktadır.
Dermatoonkoloji Nedir?
Bu bölümde, iyi huylu ve kötü huylu cilt tümörlerinin erken tanı, takip ve tedavi işlemleri uygulanmaktadır.
Girişimsel Dermatoloji Nedir?
Girişimsel dermatolojide tanı amaçlı deri biyopsisi, kısmi (insizyonel) veya total (eksizyonel) biyopsi, punch biyopsi, kriyoterapi ( buz tedavisi), kistik deri lezyonlarının tedavisi, elektrokoterizasyon, tırnak batığında matriks koterizasyonu kullanılmaktadır. Bu sayede hızlı ve etkili iyileşme sağlanmaktadır.
Kozmetik Dermatoloji Nedir?
Cilt bakımı, botoks, dolgu, mezoterapi, PRP, kimyasal peeling ve lazerle cilt gençleştirme gibi işlemlerin yapıldığı alan ise kozmetik dermatoloji olarak tanımlanır.
Cilt Hastalıkları ile Etkili Mücadele
Mantar hastalıkları, sedef (psoriasis), vitiligo, egzama (atopik ve seboreik dermatit), akne, ergenlik sivilceleri, cilt kanserleri (melanoma teşhisi ve tedavisi), saç dökülmesi, kurdeşen (ürtiker), güneş alerjisi, Behçet hastalığı,aft, genetik geçişli deri hastalıkları, siğil, benler, folikülit, kılcal damar sorunları, tırnak tümörü, tırnağın mantar hastalıkları, tırnak kalınlaşmaları, tırnak batması gibi rahatsızlıklar, tanı ve tedavi işlemleri bakımından dermatoloji bölümüne dahildir.
Cilt Kanseri Tanısında Dijital Dermatoskopi
Deri yüzeyi mikroskopisi olarak adlandırılan dermatoskopi, benlerin ve pigmentli diğer lezyonların tanısının yapılmasını sağlar. Bu yöntemin kullanılmasıyla birlikte, ışıklı bir büyütme sağlayan dermatoskop yardımıyla incelemeye alınır.
Dijital dermatoskopi, aynı zamanda kanserin erken teşhisi konusunda da çok faydalıdır. Vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal lokalizasyonları belirlenmesi, dijital dermatoskopi ile mümkün olabilmektedir. Hatta dijital dermatoskopi işlemlerinde yapay zeka da bile kullanılmaktadır. Vücuttaki benlerin lokalizyonlarının belirlenmesiyle birlikte, her bir ben için dermatoskopik görüntü alınıp kaydedilir. Bu sayede, bir sonraki görüntü alımında iki görüntünün de karşılaştırılabilmesi mümkün olur. Benler ve diğer deri lezyonları, daha detaylı bir muayene için dijital dermatoskopi işlemi ile yaklaşık 10 ila 40 kat kadar büyütülür. Dijital olarak kaydedilir benlerde şüpheli bir durumun olup olmadığı, yapay zeka tarafından tespit edilebilmektedir. Bende meydana gelecek herhangi bir şüpheli değişim durumunu incelemek, malign melanom riskini de gösteren bir indeks oluşturabilir. Bu indeks sayesinde hastalık tanı ve tedavisi için hazırlanacak programların daha kolay şekilde düzenlenmesi sağlanır.
Erken evre melanom tanı şansı, çıplak gözle ortalama olarak %75 seviyelerinde yapılabilir. Dijital dermatoskopik incelemelerde ise bu oran %95’lere kadar çıkar. Bu işlem sayesinde vücuttaki her bir ben veya lezyon ayrı ayrı takip edilebilir, buna da “Tüm Vücut Haritalama” (Total Body Mapping) adı verilir. İşte bu yöntemin yapılabilmesi de deri & cilt kanserinde çok daha hızlı bir teşhis imkanı sunar.
Ayak Sağlığı ve Bakımı
Fazla kilolar, yanlış ayakkabı seçimleri ve çeşitli hastalıkların etkisiyle ayaklarda yıpranmalar görülebilir. İşte bu kapsamda oluşan topuk çatlağı, nasır ve tırnak batması gibi ayak problemleri, kişileri psikolojik açıdan da yıpratabilmektedir. Tabii bunların başlı başına bir sağlık sorunu olduğunu ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü de söylenebilir. Ayak bölgesinde oluşan tüm bu problemler, konunun uzmanları tarafından zamanla giderilebilmektedir. Bunun için deneyimli Dertmatoloji (cildiye) uzmanına danışmanız gerekir.
Burada, Podoloji adı verilen sağlık alanına yönlendirilirsiniz. Ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen bu bölümün uzmanı, sizlere tedavi ve bakım hizmetleri konusunda destek sağlayacaktır.